Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home N366 - Vaart met veiligheid Informatie en educatie Afleiding in het verkeer

Eén appje lezen kan toch wel?

Afleiding in het verkeer levensgevaarlijk

Even een flesje water pakken, een appje lezen of een adres invoeren in de navigatie tijdens het autorijden. Wie heeft het niet gedaan? Helaas kan dat ene moment waarin je niet op de weg let je leven voorgoed veranderen. Steeds meer verkeersongelukken gebeuren doordat mensen ineens de macht over het stuur verliezen. Vaak waren ze er met hun hoofd niet bij. Even met iets anders bezig. Om die reden voert de provincie Groningen samen met de politie jaarlijks de campagne ‘1dingtegelijk’. Ze wijzen weggebruikers daarmee op het feit dat afleiding in het verkeer levensgevaarlijk is.

 

“De meeste gevallen van afleiding die wij zien, komen door elektrische apparaten”, vertel Eddy ten Cate, verkeersspecialist bij Politie Noord-Nederland. “Mensen zijn aan het bellen, sturen snel een appje, verwisselen een cd of stellen de navigatie in. Ze gebruiken daarbij hun handen en ogen, terwijl die heel belangrijk zijn om de aandacht bij het verkeer te houden. Een veelgehoorde smoes is dat mensen hun telefoon opnamen, omdat ze gebeld werden. Dat is natuurlijk geen reden om tijdens het rijden te bellen. Je lost dat heel simpel op door een parkeerplaats op te rijden en daar het telefoontje te plegen.”

 

Afleiding zit in een klein hoekje
Veel automobilisten onderschatten de gevaren van afleiding in het verkeer. Toch is de kans op een ongeluk door afleiding 25 keer groter dan normaal. “Je bent veel sneller afgeleid dan je denkt”, benadrukt Ten Cate. “Denk bijvoorbeeld aan een snoepje uit de verpakking halen of de dop van een flesje water draaien. Deze kleine handelingen zorgen al voor een langere reactietijd. Dat is de tijd die je nodig hebt om op het rempedaal te trappen als je merkt dat het misgaat. De hersenen moeten die prikkel verwerken en je lichaam een seintje geven dat je moet remmen. Als je met iets anders bezig bent, duurt het langer voordat dat seintje wordt gegeven. Daardoor leg je meer meters af en duurt het langer voordat de auto stilstaat.”

 

Slingeren
Uiteraard komt afleiding niet alleen voor bij automobilisten. “Ook bij vrachtwagenchauffeurs zien we vormen van afleiding. Ze zijn tijdens het rijden bijvoorbeeld bezig met hun route of lezen de vrachtbrief. Ze rijden dan onnodig links, op de vluchtstrook of slingeren. Die bestuurders pikken we er dan uit. Al met al zijn er veel verschillende vormen van afleiding. Tijdens een controle letten we op iedere vorm”, legt Ten Cate uit.    

 

1dingtegelijk
Om alle weggebruikers in Groningen te wijzen op de gevaren van afleiding in het verkeer voeren de provincie en politie jaarlijks de regionale campagne 1dingtegelijk. De campagne is te zien via borden langs de weg en advertenties in de krant en op internet. De politie houdt weggebruikers in deze periode extra in de gaten.

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
Vanaf ma 10 mei, 7.00 uur is de parallelweg langs de N366 tussen Pekela en Alteveer gestremd voor alle verkeer. De… https://t.co/YAHxH5hLHE

83 days ago Retweeten Antwoorden

N366_Veilig
?????? | Vanaf dinsdag 6 april wordt de Onstwedderweg tussen de rotonde Pekela-Zuid en de Nieuwe Zuideraanleg afgeslot… https://t.co/3rH3bCWRFA

112 days ago Retweeten Antwoorden