Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

‘Wat is je snelheid?’


22-05-2017

Ze staan niet langs de N366, maar wel langs rijkswegen: de borden met een snelheidsmeter erop en daaronder de tekst ‘Wat is je snelheid?’. U heeft ze vast wel gezien. De borden zijn onderdeel van de landelijke snelheidscampagne van het Rijk ‘Hou je aan de limiet’. Die campagne heeft als doel om weggebruikers bewust te maken van de gevaren van (iets) te hard rijden.

 

Te hard rijden is gevaarlijk, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom komen weggebruikers regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terecht. Ook zijn in de bebouwde kom vaak kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers op de weg. Dan is het belangrijk om op tijd te kunnen reageren en stoppen. Hoe langzamer u rijdt, des te korter uw remweg. De campagne benadrukt daarom dat het goed is om regelmatig uw snelheid te checken. Zo rijdt u nooit ongemerkt te hard.

 

Autoweg

Ook buiten de bebouwde kom is te hard rijden gevaarlijk. Zo ook op de N366, waar 100 kilometer per uur de snelheidslimiet is, tenzij anders staat aangegeven. Die limiet is er omdat harder rijden tot gevaarlijke situaties kan leiden. Er ligt bijvoorbeeld geen vluchtstrook langs de weg. Dat betekent dat u bij een hoge snelheid met een kleine stuurcorrectie al in de berm kunt belanden.

 

Gas terug

Het omgekeerde gebeurt ook op de N366: mensen die langzamer rijden dan 100 km/uur, waar dat wel is toegestaan. Dat is niet verboden, langzamer rijden mag. Het zorgt wel vaak voor ergernis op de weg en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Sommige automobilisten weten niet dat ze op een 100-kilometerweg rijden. Andere weggebruikers mogen niet zo hard rijden. Zo geldt op een autoweg voor vrachtwagens een maximumsnelheid van 80 km/uur. Voor auto’s met een aanhangwagen niet zwaarder dan 3.500 kilo geldt op een autoweg een limiet van 90 km/uur. In alle gevallen is het goed om even gas terug te nemen en afstand te houden.

← terug

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
RT @provgroningen: De N366 is weer vrijgegeven voor het verkeer. @N366_Veilig @GemWesterwolde

1 days ago Retweeten Antwoorden

Provincie Groningen
De N366 is weer vrijgegeven voor het verkeer. @N366_Veilig @GemWesterwolde

1 days ago Retweeten Antwoorden